Ako već niste, dodajte je na listu novogodišnjih želja jer Patelina losos donosi ukus koji će vas usred praznične euforije odvesti u morske krajeve! Širom sveta omiljena riba, prepoznatljive boje i još prepoznatljivijeg ukusa, svoje najfinije delove poklonila je tako finoj Patelini. Zato se lako kombinuje uz sve i voli da se umeša u posna jela. Kakav god da je vaš izbor, u vreme kada se sve obaveze privode kraju i prave planovi za naredne, Patelina losos donosi vam mali, ukusan predah.
U slučaju da volite da klasičnim ukusima dodate nešto novo, otkrivamo recept za ukusan doručak, brzinski ručak ili laganu večeru za (ne)najavljene goste.
Sastojci:
280ml mleka (za posnu opciju koristite biljno mleko ili vodu)
2 kašike šećera
1/2 svežeg kvasca
450g brašna
2 kašičice soli
1 prašak za pecivo
75ml ulja
1 jaje (za posnu opciju možete premazati sa posnim margarinom)
Priprema:
U šerpicu sipajte mleko, šećer, kvasac i kašiku brašna. Stavite na laganu vatru da se kvasac aktivira, a kada se aktivira sklonite sa ringle. U veću činiju sipajte brašno, so, prašak za pecivo, aktiviran kvasac i ulje. Umesite testo prvo mikserom, a onda prebacite na pobrašnjenu podlogu i umesite ručno. Ostavite testo da naraste oko sat vremena, a onda ga podelite na 10 jednakih loptica i ostavite još 10 min da odstoje. Zatim svaku lopticu razvucite oklagijom u krug pa urolajte i savijte. Kifle prebacite u pleh preko pek papira i ostavite još 15 min da odstoje, a onda ih premažite umućenim jajetom i pecite 15 min u već zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Ove kifle se najbolje slažu uz Patelina paštetu od lososa koja je tako fina i kremasta da nikog ne ostavlja ravnodušnim. Može biti deo svakog doručka, ručka, večere ili užine pa čak i u toku posta. Uživajte!
Patelina losos se potrudila da bude tako fina, da uvek daje nove ideje za zanimljive obroke. Osim toga, kao i čitav Patelinin tako fin riblji asortiman, ne sadrži pojačivače ukusa, niti konzervanse i odličan je izvor proteina za one kojima je stalo do zdravlja i linije!