Istina je da nas putovanja, pre nego što nas pretvore u pripovedača, najpre ostave bez reči. Istina je i da smo se, pre nego što smo u slast smazali omiljeni sendvič, teško borili sa sobom još dok smo ga pravili. Mamili su nas mirisi i izgled našeg omiljenog sastojka, tanko rezanog, pa je postojala velika šansa da na svom putovanju od slajs pakovanja do sendviča nikada i ne stigne do sendviča bez kojih ne možemo zamisliti nijedno putovanje, pa ni ovo letovanje koje smo jedva dočekali. Za taj povod u nastavku smo za vas pripremili nekoliko zanimljivih predloga sendviča za put.
Dok tata užurbano pakuje suncobrane, a brat bez izuzetka dodaje sve lopte koje ima u kolekciji, mama i ja posvećeno i sa uživanjem spremamo sendviče za svakog pojedinačno. Naši glavni saveznici u toj borbi sa vremenom, dok pokušavamo sve da stignemo, jesu Neoplanta Delikates narezane kobasice. Kulen, budimska, fruštuk i čajna kobasica, koje su već unapred tanko isečene i spakovane, idealne su za misiju „kobasice narezane za široooko letovanje“.
Za tatu se zna – on godinama na more ne kreće bez slasnog kulena, spakovanog u beli tost hleb, uz prateće dodatke, pa recept za njegov omiljeni sendvič izgleda ovako:
Sendvič sa kulenom
Sastojci:
4 kriške belog tost hleba
100 g Neoplanta Delikates kulena, narezanog na tanke kriške
4 lista zelene salate
4 kriške sira
Majonez
Maslac
Priprema: Na krišku hleba namazati maslac, zatim ređati, kao peškire na plaži, kriške sira, a preko njega tanko sečen kulen. Vrlo je bitno iskoristiti sve do poslednjeg narezanog kolutića iz slice pakovanja. Prekriti listovima zelene salate, pa ukrasiti majonezom. I dogovor između sastojaka, koji su se složili da čine najukusniji tatin sendvič, zapečatiti još jednom kriškom hleba. Ceo postupak ponoviti još jednom.
Napomena: Sakriti sendvič od tate, kako ga ne bi pojeo i pre samog puta.
Mama za put, ipak, bira sendvič sa omiljenom budimskom kobasicom. I ne razlikuje se puno od tate, i ona insistira da se iskoristi svaki kolutić iz slice pakovanja.
Sendvič sa budimskom kobasicom
Sastojci:
4 kriške integralnog hleba
100 g Neoplanta Delikates budimske kobasice
1 crvena paprika, iseckana na trake
4-5 listića rukole
1 mala glavica crnog luka, iseckana na tanke kolutove
2-3 kriške kačkavalja
1-2 kašičice senfa
So i biber
Priprema: Parče hleba premazati senfom, pa na njega ređati kriške kačkavalja, utopliti ga trakama crvene paprike i kolutićima crnog luka, dodati malo rukole, združiti sa tanko narezanim kolutovima Neoplanta Delikates budimske kobasice, i po potrebi malo posoliti. Baš kao u tatinom slučaju, dogovor zapečatiti još jednom kriškom integralnog hleba, koja će prekriti i sjediniti ovu rapsodiju ukusa.
Na red dolazimo brat i ja, podeljeni sa ukusima, baš kao njegova lopta za more i moje kantice za pesak. On tvrdi da sendvič bez čajne nije sendvič, dok ja svoj ne mogu zamisliti bez fruštuka. U toj trci s vremenom, kad je sve već spakovano, pa i kobasice narezane široooko za more, i nas dvoje otpočinjemo sa spremanjem naših obroka.
Sendvič sa čajnom kobasicom
Sastojci:
2 bavarske kifle
100 g Neoplanta Delikates čajne kobasice
1 mali krastavac, iseckan na tanke kolutove
Čeri paradajz
2-3 kriške edamera
Pavlaka
Priprema: Bavarsku kiflu preseći po sredini, zatim premazati pavlakom, pa u nju ređati najpre edamer, pa čajnu kobasicu, osvežiti kolutovima krastavca i čeri paradajza. Postupak obavezno ponoviti minimum još jednom.
Sendvič sa fruštukom
Sastojci:
2 slane kifle
100 g Neoplanta Delikates fruštuka
1/2 crvene paprike, iseckane na tanke trakice
1/2 šargarepe, iseckane na tanke štapiće
1 kuvano jaje, sečeno na kolutiće
Kečap
Origano
Priprema: Kiflu preseći na pola, premazati obe strane kečapom, zatim ređati Neoplanta Delikates fruštuk, ukrasiti ga trakama crvene paprike, šargarepe i kolutićima kuvanog jajeta, za posebnu aromu dodati malo origana i vaš sendvič je spreman.
I sad je konačno sve spakovano, a sendviči su, ni sami ne znamo kako, ostali u komadu pre puta. Ali, ne zadugo. Jer ko im može dugo odoleti? Naša porodica sigurno ne.