U Istorijskom arhivu otvorena izložba „Novi Sad i Novosađani“ • Neoplanta
Neoplanta

U Istorijskom arhivu otvorena izložba „Novi Sad i Novosađani“

14. 02. 2022

Kao autentična vojvođanska i novosadska kompanija podržali smo organizaciju ove izložbe, jer je ona deo istorije grada.

Cele godine Novi Sad će biti prava evropska prestonica kulture, pa se proslavi ove titule pridružuju sve institucije od značaja, uključujući Istorijski arhiv Grada Novog Sada. Želeći da sugrađanima poklone retrospektivu izgleda grada iz 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošloga veka, u holu Arhiva je otvorena izložba „Novi Sad i Novosađani“.

Postavku čini 17 segmenata, u okviru kojih je prikazano kako je uži centar grada izgledao u prošlosti, kako su nastali pojedini delovi grada, kako je izgledao saobraćaj, Petrovaradinska tvrđava, kej, mostovi i mnogi drugi više ili manje poznati simboli Novog Sada. Najveća vrednost izložbe je to što su na fotografijama prikazane generacije koje su stvarale i gradile Novi Sad, ali i kako se grad menjao i koliko su to bila dinamična vremena. Sve ove promene su zablelžile kamere renomiranih foto-reportera najznačajnijeg pokrajinskog lista – “Dnevnika”.

Izložbu su, pored direktora Istorijskog arhiva Petra Đurđeva, otvorilli i pomoćnik gradonačelnika Stanko Ljubičić, a obratio se i direktor „Dnevnika“ Dušan Vlaović. Kao autentična vojvođanska i novosadska kompanija podržali smo organizaciju ove izložbe, jer je ona deo istorije grada. Ljubav prema gradu u kome živimo i radimo, vidi se i u našem novom logotipu, koji spaja Petrovaradin i grad novim Žeželjevim mostom, simbolom otpora Novosađana svim nedaćama koje su ih zadesile. Zato saradnja i podrška institucija i kompanija u ovoj godini treba da bude izraženija, a za glavni grad Vojvodine na široooko da se čuje. Ova postavka će biti izložena u holu Istorijskog arhiva u naredna tri meseca, a ukoliko ne budete u mogućnosti da je posetite uživo, možete da je pogledate OVDE.

*Izvor fotografije: Pavle Pejić